Yleistä tuki- ja liikuntaelimistöstä

Tuki- ja liikuntaelimistö
Tuki- ja liikuntaelimistö (TULE) koostuu luista, nivelistä, nivelsiteistä, jänteistä ja lihaksista. Ne ovat tiiviissä yhteydessä kehon muihin toimintoihin ja ovat terveyden perusta. Tuki- ja liikuntaelimistö kannattaa ja liikuttaa kehoa mahdollistaen liikunta- ja toimintakyvyn, joita ihminen tarvitsee selviytyäkseen jokapäiväisessä elämässä. Tuki- ja liikuntaelimistö tarvitsee päivittäistä käyttöä.

Tuki- ja liikuntaelimistön keskeiset tehtävät ovat

  • tukirangan ja muodon antaminen keholle ja sen osille
  • sisäelinten suojaaminen ulkoisia kuormituksia vastaan
  • liikkeiden ja liikkumisen toteuttaminen
  • asentojen säilyttäminen.

TULE = tuki- ja liikuntaelin
TULES = tuki- ja liikuntaelinsairaudet

Luusto
Luuston osuus kehon painosta on alle 10 prosenttia. Luusto suojaa sisäelimiä, kuten sydäntä, keuhkoja ja aivoja. Luusto määrää pitkälti ruumiinmuotomme yhdessä lihasten kanssa. Aikuisen ihmisen kehossa on kaikkiaan noin 206 luuta.

Nivelet
Nivel on kahden luun välinen liitos, joka voi olla joko kiinteä tai liikettä salliva. Varsinaiset
nivelet eli synoviaalinivelet ovat ihmisen yleisimpiä, monipuolisimpia ja vapaimmin liikkuvia niveliä. Ihmisellä niitä on kaikista 300 nivelestä noin 230.

Lihaksisto
Lihaksilla on tehtävänsä paitsi liikkeiden synnyttämisessä myös verenkierron vauhdittajana. Lisäksi ne suojaavat ja rajoittavat sisäelimiä. Lihasmassa on myös tärkein vartalon ulkoiseen muotoon vaikuttava tekijä. Luustolihaksiin kuuluu yli 600 lihasta. Jokainen lihas on toiminnallinen yksikkö, joka muodostuu lihaskudoksesta, sidekudoksesta, verisuonista ja hermoista.

Tuki- ja liikuntaelinterveys (TULE) on kaiken terveyden perusta; kehon huoltoa ja toimintakyvyn ylläpitoa tarvitaan jatkuvasti. Oireiden ilmaantuessa myös korjaavia ja parantavia toimenpiteitä.