Proteiinia tarvitaan muun muassa lihaksiston ja luuston kasvuun sekä uusiutumiseen. Nämä auttavat ikääntynyttä pysymään omatoimisena mahdollisimman pitkään. Proteiinit vaikuttavat myös ihon kuntoon ja nopeuttavat haavojen paranemista. Riittävä proteiini edistää kalsiumin ja fosfaatin imeytymistä.

Proteiinien hyväksikäyttö elimistössä heikkenee ikääntymisen myötä. Tämän vuoksi ikääntyneille suositellaan proteiineja enemmän kuin työikäisille. Vähäinen proteiinin saanti kiihdyttää lihaskatoa ja lisää tulehdusriskiä sekä haurastuttaa luustoa. Proteiinimäärän on hyvä jakautua tasaisesti päivän mittaan, tällöin elimistö pystyy hyödyntämään sen parhaiten. Yli 64-vuotiaiden tulisi saada proteiinia vähintään 80–100 grammaa vuorokaudessa. (1,2–1,4 g painokiloa kohden).

Hyviä proteiinin lähteitä ovat liha, kala, kana, kananmuna, maitovalmisteet sekä herneet, pavut ja linssit.

Saat riittävästi proteiinia nauttimalla päivän aikana esimerkiksi (päivittäinen proteiinin tarve henkilöllä joka painaa n. 60 kg on 70 g/vrk)
3 rkl kypsää broileria tai lihaa ja
4-5 rkl kypsää kalaa ja
4 viipaletta täyslihaleikettä ja
1 kananmuna ja
2 dl maitoa/jogurttia ja
1 dl maustamatonta maitorahkaa ja
5-6 rkl raejuustoa päivässä

 

Proteiinia ja kalsiumia ikääntyvälle -esite, Maito ja Terveys