Luusto tarvitsee monipuolista, terveellistä ravintoa. Kalsiumia tarvitsevat elimistön kaikki solut, koska kalsium säätelee monia tärkeitä elintoimintoja; esimerkiksi sydämen, lihasten ja hermoston toimintaa. Kalsium antaa lujuuden luustolle.

Ikääntyessä kalsiumin imeytyminen heikkenee ja sen liukeneminen luusta kiihtyy, joten taas ruokavalioon kannattaa lisätä maitotuotteita. Jos kalsiumin saanti on niukkaa, luustosta irtoaa kalsiumia kehon tärkeiden elintoimintojen turvaamiseksi.

Kalsium imeytyy paremmin ruuasta kuin tableteista, sillä ruoasta se saadaan pieninä annoksina eri aterioilla. Maitovalmisteet ovat suomalaisessa ruokavaliossa parhaita kalsiumlähteitä, sillä maidot, piimät, jogurtti, viili, jäätelö ja juusto sisältävät runsaasti hyvin imeytyvää kalsiumia. Lasillinen maitoa tai muita nestemäisiä maitovalmisteita sisältää noin 240 mg kalsiumia ja 10 gramman juustoviipaleessa on noin 100 mg kalsiumia. Päivän tarpeen kalsiumia saa muun muassa neljästä maitolasillisesta.

Kala on myös melko hyvä kalsiumin lähde. Kalassa kalsium on pääasiassa ruodoissa, aivan kuten ihmisessä suurin osa kalsiumista on luustossa. Myös kasvikset, hedelmät ja marjat sisältävät kalsiumia. Kasvikunnan tuotteista eniten kalsiumia sisältävät vihreälehtiset kasvikset kuten parsakaali ja lehtikaalit, soija sekä siemenet ja pähkinät.

Mikäli ravinnosta saadun kalsiumin määrä ei ole riittävä, on turvauduttava kalsiumvalmisteen käyttöön. Kalsiumlisä kannattaa ottaa aterian yhteydessä ja useammassa erässä. Iän myötä kalsiumin imeytyminen
heikkenee ja yli 70-vuotiaille suositellaankin kalsiumvalmisteiden käyttöä. Ikääntyneiden tulisi saada kalsiumia vähintään 800 mg/vrk. Saat riittävästi kalsiumia nauttimalla päivän aikana esimerkiksi 2 dl maitoa/piimää/jogurttia/rahkaa, 4 dl raejuustoa, 3-4 paksua viipaletta juustoa ja 160 g kypsää kirjolohta.

Proteiinia ja kalsiumia ikääntyvälle -esite, Maito ja terveys